Allergieën
De laatste jaren zien we steeds meer symptomen bij onze huisdieren die we kunnen koppelen aan een allergie of overgevoeligheid. Op deze pagina probeer ik hier meer uitleg over te geven.

 

Symptomen
Het meeste voorkomende symptoom is jeuk. Dit kan over het hele lijf voorkomen maar ook bijvoorbeeld alleen bij de voeten of de kop. De plek waar de jeuk optreedt zegt vaak (maar niet altijd) iets over de oorzaak van de  allergie. Zo zien we dat een voedselallergie zich meestal uit met jeuk aan de voeten en aan de kop, bij een vlooienallergie zien we vaak jeuk achter op de rug en een contact allergie zien we meestal op de minder behaarde lichaamsdelen zoals de liezen en de oksels.
Maar ook terugkerende oorontstekingen en maagdarmklachten kunnen een symptoom zijn van een allergie of overgevoeligheid.

 

Diagnose
Een diagnose stellen is niet altijd even makkelijk. Daarom is het belangrijk om te precies te  weten waar en wanneer de klachten er zijn: Het hele jaar door of alleen in een bepaald seizoen? Na het eten van bepaalde voeding? Na wandelen in een speciaal gebied? Zijn er dingen veranderd in huis? Waar zit de jeuk? Zijn er andere klachten? Enz...

Het dier wordt natuurlijk ook goed nagekeken op eventueel aanwezige parasieten, de huid wordt beoordeeld en andere aandoeningen worden zoveel mogelijk uitgesloten.

Voor een omgevingsallergie kan er een bloedonderzoek gedaan worden om te zien voor welke allergenen een dier allergisch is. Voor voeding is helaas de enige manier een uitsluitingsdieet waarbij een dier 8 weken maar één soort speciale voeding mag hebben. Een bloedonderzoek kan wel helpen om te beoordelen met welke ingrediënten er een grote kans van slagen is.

(In de maanden november en december kan er i.s.m. met Nextmune gratis een screeningsonderzoek worden uitgevoerd, u betaalt dan alleen de bloedafname, de screening geeft aan of er een omgevingsallergie is of niet, dit kan later verder worden uitgesplitst. Wil u graag gelijk de volledige uitsplitsing dan krijgt u de voedingstest gratis).

 

Behandeling
Er zijn verschillende soorten medicatie om de symptomen van een allergie tegen te gaan zoals corticosteroiden, oclacitinib, lokivetmab. Allen met een verschillende werkzaamheid maar ook met verschillende voor- en nadelen.

De enige manier om de allergie zelf aan te pakken is door het weghalen van de oorzaak van de allergie. Bij een voedselallergie is dit vaak goed te doen maar bij een omgevingsallergie is dit een stuk lastiger. In dat is immunotherapie een goede oplossing. Hierbij wordt in een opbouwende dosering hetgeen waar het dier allergisch voor is onder de huid ingespoten. Het lichaam zal daardoor niet of minder gaan reageren. 

Goede voeding heeft bijna altijd een effect op allergie klachten, ook bij een allergie die niet voedingsgerelateerd is kan voeding bijdragen aan een betere huid en darmgezondheid waardoor klachten minder heftig zullen worden.

 

Denkt u dat uw dier allergisch is en wil u meer informatie? Neem dan contact op!