Vuurwerkangst

In de laatste maand(en) van het jaar is het voor veel van onze huisdieren helaas weer zo ver. Ze durven nauwelijks meer naar buiten of raken in paniek bij iedere knal die ze horen.

Schrikken van een knal is natuurlijk normaal. Een probleem ontstaat wanneer een dier na de knal niet meer kan herstellen en in angst of paniek blijft hangen. We kunnen dan onder andere zien dat deze dieren gaan hijgen, trillen, wegkruipen of juist wegrennen en ze soms zelfs onzindelijk raken.

Veel honden en katten hebben helaas in meer of minder mate last van het feit dat ze niet meer goed herstellen na de eerste angstprikkel. Gelukkig zijn er manieren om onze huisdieren te (onder)steunen in deze moeilijke periode.

Omgeving

Zorg dat uw dier veilig is! Zeker op 31 december maar ook de dagen ervoor en erna is het verstandig om de kat binnen te houden en om de hond aan de lijn te houden. Veel dieren zoeken zelf een plek op waar ze zich veilig voelen, vaak is dit een ruimte waar ze minder horen en zien van het vuurwerk. Als het dier zich veilig voelt en ontspannen is op deze plek laat hem dan daar.

U kunt ook zelf een veilige plek creëren door op een rustige plek een bench of een reismand neer te zetten en deze af te dekken met een deken. Doe dit ruim voor de jaarwisseling en zorg dat dit een leuke plek wordt met bijvoorbeeld voer. Dit alles natuurlijk zonder dwang!

Training

Het fijnste zou natuurlijk zijn als we met training de angst onder controle te kunnen krijgen.

Trainen kan bijvoorbeeld door een methode die we counter conditioning noemen: hierbij gaan we proberen de negatieve associatie van het dier met het vuurwerk te vervangen door een positieve. Omdat het vuurwerk in de aanloop naar de jaarwisseling moeilijk te voorspellen is kan het nuttig zijn om hierbij filmpjes of geluidsfragmenten te gebruiken. We proberen hierbij het dier te leren dat het vuurwerk betekent dat het dier iets leuks krijgt, dit kan in de vorm van voer zijn maar ook spel of een lievelingsspeeltje is een mogelijkheid.

Een andere optie is het afleiden van het dier tijdens de periode van angst, dit kan bijvoorbeeld door middel van een lekker bot, een gevulde kong of een hersenwerkje zoals een snuffelmat.

Deze trainingsmethoden kunnen gecombineerd worden met desensitisatie waarbij er wordt begonnen met het afspelen van de geluidsfragmenten op een heel zacht niveau en waarbij we het volume op gaan voeren als we zien dat het dier ontspannen genoeg is.


Supplementen

Voor sommige dieren is training niet genoeg en kunnen we ondersteunen met supplementen. Dit zijn geen diergeneesmiddelen maar ondersteunende middelen die vaak op basis van kruiden of feromonen zijn. Voorbeelden hiervan zijn Zylkene, Telizen en Adaptil. Deze supplementen kunnen goed ondersteunen bij niet extreem angstige dieren.


Medicatie

Dan blijft er nog een groep dieren over waarvoor bovenstaande niet voldoende is en voor deze groep is er ondersteunende medicatie. Deze medicatie is getest en geregistreerd voor angsten bij geluiden en ik heb hier goede ervaringen mee. Dit soort medicatie dient altijd te worden voorgeschreven door een dierenarts nadat het dier is nagekeken


Bovenstaande methodes kunnen natuurlijk ook gecombineerd worden! Welke methode en indien nodig welke medicatie uw huisdier nodig heeft hangt enorm af van de mate van angst en de manier waarop uw dier deze angst laat zien. Voor advies op maat kunt u contact opnemen voor een vuurwerkconsult.